Als ik een paard behandel maak ik ter ondersteuning gebruik van verschillende therapieën . Hieronder zie je een overzicht. Als je op een van de therapieën klikt kan je er meer over lezen.
Fytotherapie is de wetenschap van de kruidengeneeskunde, waarbij gebruik wordt gemaakt van geneeskrachtige kruiden of planten om de gezondheid te ondersteunen. Er wordt gebruik gemaakt van planten of delen van planten (bladeren, bloemen, zaden, wortels), in ruwe of bewerkte staat. Het gebruik van kruiden als geneesmiddel is al zo oud als de mensheid. Vroeger had men niets anders dan de natuur. Ook in de Westerse geneeskunde werd gebruik gemaakt van kruiden en de werking van planten. Denk bijvoorbeeld aan wilg als natuurlijke pijnstiller. Door de opkomst van de synthetische geneesmiddelenindustrie in de 19de eeuw werden deze natuurlijke middelen langzaamaan steeds meer vervangen door een synthetische vorm. Fytotherapie is dus een wetenschappelijk erkende vorm van gebruik van kruiden waar geregistreerde geneesmiddelen uit voort kunnen komen. Dat betekent dat er in sommige gevallen claims mogen worden gemaakt over de werking van een kruiden geneesmiddel.
Fytotherapie kan zowel preventief gebruikt worden als ter ondersteuning van herstel.
Chinese kruiden zijn samen met acupunctuur (of acupressuur) de belangrijkste onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Kruiden worden al vele duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. De werking van Chinese kruiden staat beschreven in klassieke werken zoals de Materia Medica waarin meer dan 3000 soorten kruiden en hun werking staan beschreven. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruidenformules bestaande uit kruiden die elkaar versterken of ondersteunen. Zo zijn er tonifiërende-, damp en slijm verdrijvende, adstringerende-, bloedstelpende- en bevochtigende formules. Bij kruiden denk je al gauw aan potjes vol met heerlijk geurende gedroogde kruiden, maar veel van deze formules worden verwerkt tot granulaat, tabletten, capsules, extracten of siropen.
Chinese kruidengeneeskunde wordt bij ons in het Westen gezien als alternatieve, niet erkende, geneeskunde. Daardoor mogen er geen claims worden gemaakt over de werking van deze middelen. Het verschil met fytotherapie is dat er binnen de Chinese kruidengeneeskunde veelal gebruik wordt gemaakt van formules waarvan de samenstelling is gebaseerd op de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Chinese kruiden hebben als doel om de balans in het lichaam te herstellen. Ze hebben zowel een preventieve als een curatieve werking en zijn ondersteunend aan de behandeling.
Bachbloesem therapie is een holistische geneeswijze ontwikkeld door Dr. Bach en bestaat uit 38 verschillende remedies gemaakt van extracten van bloesems en gebaseerd op verschillende gemoedstoestanden. De remedies gaan uit van een relatie tussen lichaam en geest en richten zich daardoor vooral op de geestelijke gezondheid. Volgens Dr. Bach was de oorzaak van ziekte namelijk een conflict tussen ziel en verstand. De unieke kwaliteiten van een remedie moeten diezelfde unieke kwaliteiten in mens of dier “wakker maken” Dan ontstaat er harmonie.
Bachbloesem therapie ondersteund op een zachte en veilige manier bij mentale en emotionele gezondheidsproblemen. Het helpt om negatieve emoties om te buigen naar positief en daarmee iemand weer in zijn kracht te zetten.
Etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, is een vluchtige, aromatische olie die wordt gewonnen uit plantdelen met de geur die kenmerkend is voor de plant waaruit het wordt gewonnen. Een etherische olie is essentieel in de zin dat deze de essentie van de geur van de plant bevat. De zuiverheid van de olie wordt onder andere bepaald door de geografische herkomst en de distillatiemethode. Bij voorkeur worden er planten gebruikt die zijn gekweekt in het gebied waar ze van oorsprong vandaan komen.
Etherische oliën komen voor in enkelvoudige vorm, dat wil zeggen één soort olie per flesje. Of in de vorm van een blend, meerdere soorten olie in een flesje, die zijn samengesteld op basis van hun synergetische werking. Etherische oliën kunnen topisch gebruikt worden (aanbrengen), aromatisch (inhaleren) en inwendig (oraal innemen).
Ik gebruik etherische oliën ondersteunend vanwege hun harmoniserende, geneeskrachtige en heilzame werking op alle drie de lagen: body, mind en spirit. Ik werk onder andere met de etherische oliën van Oikos, Dōterra, Chi en De Groene Linde.
Guasha therapie wordt binnen de TCM zowel preventief als curatief gebruikt. Hierbij wordt met een guasha steen over de huid (of vacht) geschraapt met als doel de doorstroming van bloed en Qi te bevorderen.
Een guasha schraper wordt vaak gemaakt van een edelsteen zoals rozenkwarts of jade. Edelstenen hebben allemaal hun eigen werking waardoor je door middel van de keuze voor een bepaalde edelsteen het doel van je behandeling kunt versterken.
Ik gebruik guasha therapie voor het bevorderen van de doorbloeding en daarmee ook het stimuleren van cel vernieuwing, het activeren van het lymfestelsel en stimuleren van afvoer van afvalstoffen die zijn opgeslagen in onder andere bindweefsel en spieren.
Bij moxa therapie (moxibustie) wordt warmte-energie naar een acupunctuurpunt geleid met behulp van een moxa stick of moxa sigaar. De warmte dringt diep door in de huid, vergelijkbaar met infrarood licht.
Een moxa stick wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de Artemisia Vulgaris (bijvoet), een bloeiende plant uit de madeliefjesfamilie. Het kruid heeft een verwarmende werking. De bijvoetbladeren worden gedroogd en vermalen tot kleine stokjes of kegeltjes, moxa genaamd (vergelijkbaar met wierook).
De aangestoken stick wordt op ongeveer 1,5-2,5 centimeter van de huid gehouden, ongeveer 5 minuten per acupunctuurpunt, waarbij natuurlijk steeds gecontroleerd wordt of het nog comfortabel is en niet te warm wordt.
Ik gebruik moxa om Qi te voeden en te versterken, om stagnaties op te heffen en Qi weer te laten stromen, om kou uit het lichaam te verdrijven en om chronische pijn te verlichten.