In de afgelopen jaren hebben we meerdere paarden gehad. Ik heb zelf al 30 jaar een merrie genaamd Melissa. Ze heeft twee keer een veulen gekregen die ik beiden zelf heb opgefokt. Toen we in Drenthe gingen wonen hadden we ruimte voor meer paarden. Er kwamen pony’s voor de kinderen. Het werd me al snel duidelijk dat pony’s hier kwamen om gezien te worden en geheeld te worden. Ze hebben me allemaal iets geleerd. Hieronder stel ik ze aan je voor.
Op Koninginnedag 1993 was ik met een goede kennis even gaan kijken bij zijn paard die ergens aan de rand van Groningen op de wei stond samen met een drachtige merrie. Op het moment dat wij er waren werd het veulen geboren. Het was de eerste keer dat ik een paard geboren zag worden. Ik zag haar en ik wist het direct: dit is mijn paard. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet van plan was om een paard te kopen. Ze kreeg de naam Royal Melissa omdat ze op deze koninklijke feestdag was geboren. Melissa heb ik alles geleerd en zij mij. Mijn band met haar is zo diep dat ik wel kan zeggen dat we zielsverwanten zijn. Ik heb haar altijd voornamelijk recreatief gereden. Vooral heel veel in het bos waar ze alleen maar snel, sneller, snelst wilde. In de bak rijden vond ze maar stom! Ze is nu te oud om nog te rijden, maar als we gaan wandelen en ze voelt zand onder haar voeten, dan wil ze nog steeds snel(ler).
Eigenlijk is Melissa altijd een heel makkelijk paard geweest, op stal braaf, in de bak niet vooruit te branden, in het bos heerlijk crossen. Ze heeft in haar leven twee keer verstoppingskoliek gehad (onze eigen schuld achteraf omdat ze te weinig ruwvoer kreeg en daarom stal met stro leeg ging eten) en ze kreeg al vroeg artrose aan haar voorbenen. Met de kennis die ik nu heb weet ik dat ik met haar toch wel heel veel mazzel heb gehad qua gezondheid. Natuurlijk heb ik daar zelf ook aan bijgedragen door het juiste management, maar ik realiseer me goed dat er ook een stukje geluk bij komt kijken.
Ze heeft twee keer een veulen gehad. Toen ze 6 jaar was heb ik haar laten dekken door de hengst van een kennis en heeft ze een prachtige vos hengst gekregen, Sir Sheffield. De tweede keer was haar eigen initiatief. Ze was gedekt door een losgebroken hengst op de wei waar ze de zomer daarvoor had gestaan. Ik werd op een ochtend gebeld dat er een veulen naast mijn merrie stond. Ik had natuurlijk wel gezien dat ze wat dikker werd, maar dat ze drachtig was kwam niet in me op. Ook omdat ze (bij mijn weten) nooit bij een hengst in de buurt was geweest. Ook nu had ze weer een prachtig hengst veulentje gekregen die we Charlie hebben genoemd.
Ze is ondertussen 30 jaar en staat nu bij ons aan huis, eigenlijk doet ze het nog fantastisch. Ze heeft nog een supergoed gebit, ze kan alles nog eten. Ze heeft leren omgaan met de artrose in haar voorbenen. Ze loopt daardoor soms wat stijfjes voor. Ze heeft wat last van maanblindheid, met name in de zomer. Daarvoor ondersteun ik haar met supplementen. Ik hoop dat ze nog een paar jaar in goede gezondheid bij ons mag zijn. Het is fijn dat ik haar zelf kan ondersteunen met holistische behandelingen, geluidstherapie en de Vitafloor.
Op 25 augustus 2007 stond er ineens een veulen naast mijn merrie! Bleek dat ze was gedekt door een losgebroken hengst op de wei het jaar ervoor. Charlie was een plaatje en Melissa een fantastische moeder. Ik had een keer eerder een veulen met haar gefokt, dus dat wist ik eigenlijk al. Deze keer was het echter niet gepland, maar omdat ik Charlie zo bijzonder vond wilde ik hem ook niet direct verkopen. Toen Charlie zes maanden was besloot ik moeder en zoon naar Frankrijk te sturen waar zij een paar jaar “vakantie” kon houden en Charlie in de opfok kon. Ik had mijn eerder gefokte veulen ook 4 jaar in de opfok gehad op een andere locatie in Frankrijk en dat was erg goed bevallen.
Met Charlie ging het echter minder goed. Vrij snel nadat hij daar was afgespeend liep hij een bacteriële infectie op. Ik heb hem toen doodziek teruggehaald naar Nederland waar ik hem rechtstreeks naar de universiteitskliniek in Utrecht heb gebracht. Hij bleek een lawsonia infectie te hebben opgelopen, iets wat toen nog vrij onbekend was Daardoor duurde het even voor ze hadden gevonden wat hij had. Hij heeft twee weken in Utrecht gestaan en drie weken antibiotica gehad.
Hij heeft nog lang last gehouden van buikpijn/ koliek aanvallen. Maar toen hij ruim 2 jaar was en stabiel leek qua gezondheid, is hij samen met zijn moeder verhuisd naar Ilpendam bij een lieve familie met drie kinderen. Ze kregen Melissa in bruikleen omdat ik toen zelf zwanger was van mijn eerste kind en Charlie hebben ze uiteindelijk van mij gekocht. Eind 2020 kreeg ik de mogelijkheid om Charlie terug te kopen. Hun kinderen waren groot en uit huis en ze gingen de boerderij verkopen. Charlie konden ze niet verkopen omdat hij door de jaren heen eigenlijk altijd last heeft gehouden van buikpijn.
Met de kennis en ervaring die ik ondertussen had opgebouwd dacht en hoopte ik dat ik hem wel beter kon krijgen. Hij was nog maar 13, dus ik kon dan nog jaren van hem genieten als rijpaard. Hij werd mijn casus voor de revalidatie opleiding aan de Freestyle Academy. Twee jaar lang heb ik me met alles wat ik heb ingezet voor zijn herstel. Met hulp van Annika ten Napel en Eric Laarakker, met Universiteitskliniek Utrecht, met al mijn studiegenootjes. Iedereen die ik maar kon vinden binnen mijn netwerk vroeg ik om advies. Uiteindelijk heeft het niet mogen baten en hebben we Charlie op 5 januari 2023 laten inslapen. Waarschijnlijk had hij zoveel verklevingen in zijn hele buikholte, die met de jaren alleen maar erger werden, dat hij eigenlijk de hele dag door pijn had. Het was ontzettend verdrietig, maar ik heb zo van hem genoten dat ik daar altijd dankbaar voor zal zijn. We hebben met het hele gezin afscheid van hem genomen en we hebben hem thuis laten inslapen met zijn moeder erbij. Ondanks het verdriet was het een prachtig en waardevol afscheid. Ik heb zoveel van hem geleerd dat ik er wel een boek over kan schrijven. Hij heeft me geïnspireerd tot het ontwikkelen van het product revalidatiebegeleiding.
So much more than Charlie’s wakin’ me
To my core and Charlie’s shakin’ me
Tell my story and Charlie’s makin’ me
And Charlie’s makin’ me smile, oh now
Charlie – Red Hot Chili Peppers
Roos is onze New Forest pony van 11 jaar oud. Ze is de ideale kinderpony waar we al die tijd naar op zoek waren. Ze is lief, stabiel, betrouwbaar en prachtig om te zien. Het enige waar Roos “last” van heeft is dat ze snel te dik wordt. Toen ze bij ons kwam was ze 9 en had ze drie veulens gehad. Ze was een beetje gewend dat ze moest eten voor twee leek het wel. Door Roos ben ik me gaan verdiepen in onder andere insuline resistentie bij paarden en allerlei aandoeningen die daaruit voort kunnen komen.
Ik heb door Roos ook bepaalde overtuigingen bij moeten stellen. Ik ben bijvoorbeeld een groot voorstander van 24/7 ruwvoer. Echter, Roos 24 uur per dag hooi geven is geen optie, dan wordt ze een tonnetje! Ruwvoer is niet alleen maar hooi en stro, het zijn ook takken, blaadjes, boomschors etc. Maar het is ook variatie binnen hooi. Ik had al paardenhagen op de gehele paddock en de paarden kregen al hooi uit slowfeeders. De overtuiging die ik heb moeten aanpassen is dat een paard altijd hooi tot zijn beschikking moet hebben. Er zijn nu momenten op een dag dat Roos zonder hooi staat, maar niet zonder ruwvoer! Ze heeft namelijk altijd een hooinetje met stro en er zijn altijd hagen en takken waar ze van kan eten.
Momenteel heb ik alleen Roos en Melissa. Roos moet dus aan een strikt rantsoen worden gehouden en Melissa mag met haar 30 jaar onbeperkt eten. Maar ik wil ze toch graag zoveel mogelijk samen hebben staan. Ons Paddock Paradise is in twee stukken gedeeld, een binnenste stuk waar geen gras staat, voor de pony’s, en een buitenste stuk waar wel gras staat. Roos staat nu overdag bij Melissa, waar dus ook gras is, met een graasmasker om. Een graasmasker was ook iets waar ik aan moest wennen, maar ik zie het resultaat. Beide paarden zijn een stuk gelukkiger omdat ze een deel van de dag samen zijn en Roos haar natuurlijke graas gedrag kan vertonen zonder te veel binnen te krijgen. Ook het sociale contact doet ze goed. Ze konden altijd al met elkaar kroelen over de afscheiding heen, maar samen de hele dag heen weer wandelen doet ze allebei echt goed.
De rest van de dag staat Roos in haar eigen deel. Eerder stond ze daar samen met twee shetlanders, maar nu alleen. Het voordeel daarvan is dat ze geen “eet-stress” meer heeft. Er is niemand anders die haar voer op kan eten. Hierdoor heeft ze veel meer rust. Ook dat heeft me nog iets geleerd, namelijk dat een paard er soms wel baat bij heeft om een deel van de dag alleen te staan. Alleen is in dit geval natuurlijk wel met soortgenoten die ze kan zien en waar ze contact mee kan maken. Roos was mijn inspiratie voor het gezond gewicht traject!
Tinkerbell was door Astrid van der Ploeg (van Dressuur Natuurlijk) uit Ierland geïmporteerd en hier opgeleid volgens het freestyle systeem dat ik ondertussen zelf ook beheerste. Dit paard had in principe hier in Nederland de beste start gekregen die je kan wensen, maar toch bleek ze een trauma te hebben overgehouden aan de reis naar Nederland. Mogelijk heeft ze vastgestaan aan een halster en is ze gaan hangen, we zullen het nooit weten.
Ondertussen deed ik de leergang paarden welzijn bij Emiel & Chaja Voest en leerde ik Annika ten Napel kennen. Zij behandelde Tinkerbell die onder andere last had van haar atlas. Alles rondom haar hoofd, maar ook veel andere dingen, vond ze spannend. Ze bleek een ontzettend gevoelig paardje, zoals veel tinkers volgens mij. Ik besloot haar extra tijd te geven door haar te laten dekken. Het veulen kon dan mooi de opvolger worden van mijn merrie.
Er werd een prachtig zwart veulen geboren die ik Lily noemde. Mijn man en ik waren er beiden bij toen ze midden in de nacht bij ons thuis werd geboren. Met dit veulen bleek iets bijzonders aan de hand. Zij had namelijk het “hoofd trauma” van haar moeder geërfd. Hoewel ze hier thuis geboren was en ik haar vanaf dag één zelf in handen heb gehad, kreeg ik er met geen mogelijkheid een halster om, het was blinde paniek.
Ondertussen had ik de connectiesensor cursus en de Lecher antenne cursus gedaan bij Den Hoek. Ik leerde Eric Laarakker kennen en ging voor de leergang paardenwelzijn bij hem stagelopen. Ik leerde over zijn geluidstherapie en ging voor Information Medicine werken. Uiteindelijk heb ik Lily een halster om kunnen krijgen door haar onder andere twee weken lang intensieve geluidstherapie te geven. Echt een ongelofelijk en waanzinnig resultaat. Zonder dwang en in haar eigen tempo.
Doordat Charlie onverwacht weer op mijn pad kwam moest ik keuzes maken, want ik kon geen vijf paarden houden. Ik heb daarom Tinkerbell en Lily verkocht aan hele lieve mensen in Zeeland. De volgende stap was Lily leren trailer laden zodat ze kon verhuizen. Ik ging ervan uit dat dit ook een aardig traject zou worden. Maar door de intensieve therapie in de weken ervoor liep ze eigenlijk zo achter me aan de trailer in. Van Tinkerbell en Lily heb ik geleerd hoe je met trauma’s om moet gaan en dat trauma’s erfelijk kunnen zijn!
Langzaamaan begon ik een patroon te ontdekken. Er kwamen steeds paarden op mijn pad die hulp nodig hadden, die niet gezien werden, die in hun kracht moesten komen, die moesten revalideren.
Toen we thuis stallen gingen bouwen, en Melissa dus aan huis kon komen te staan, moest er een maatje komen voor Melissa. Gelukkig bleken mijn dochters ook allemaal gek op paarden en dus kwamen er twee pony’s.
Daisy was een 6-jarige pony die nog een veulen aan de voet had toen we naar haar gingen kijken. Ze was net ingereden, dus nog wat onwennig onder het zadel, maar wel braaf. Toen ze een aantal weken later bij ons op stal kwam en na een tijdje even een zadel op kreeg om te passen, bokte ze zo mijn oudste dochter eraf. Ze bleek last te hebben van haar rug omdat ze tussen de tijd dat we bij haar hadden gekeken en de tijd dat we haar gingen halen was uitgegleden en gevallen. Dat was de oude eigenaar vergeten te melden omdat ze dacht dat ze niets had overgehouden aan de val. Alleen al daarvan heb ik geleerd dat je een paard na moeten laten kijken door een professional als hij een serieuze val of uitglijder heeft gemaakt.
Door de pijn in haar rug bouwde ze heel veel spanning op voor alles wat met rijden te maken had. Ze werd behandeld door een osteopaat en ik liet een zadelpasser komen. Daarna zijn we weer helemaal van voor af aan begonnen met zadelmak maken. De spanning met rijden bleef, hoe rustig aan we ook met haar deden. Waarschijnlijk lag de oorzaak toch dieper dan alleen die ene keer dat ze 5 minuten een zadel op had gehad bij ons. Ze had een hele korte rug en een goed passend zadel vinden viel niet mee. En mentaal bleek er toch behoorlijk wat aan de hand met deze pony. Ze had duidelijk een trauma. In mijn verdere zoektocht kwam ik erachter dat deze pony door de vorige eigenaar drachtig gekocht was en dat ze gekocht was vanwege het veulen. Ze werd weer verkocht toen het veulen groot genoeg was om zonder zijn moeder te kunnen. Het ging de afgelopen jaren dus nooit om haar, maar om het veulen dat ze had voortgebracht. Een sensitief paard kan hier last van hebben. We hebben het 1,5 jaar met haar geprobeerd, haar alle tijd en ruimte gegeven, maar ze was uiteindelijk niet geschikt als kinderpony.
Fleur was de droompony van mijn middelste dochter (toen 6 jaar), namelijk bruin met zonder witte voetjes ;-)! Toen we bij haar gingen kijken leek ze wat onzeker, maar verder een lieve pony. Eenmaal bij ons thuis bleek ze wel heel erg veel dingen spannend te vinden. Ook bleek ze een stukje minder rustig dan toen we bij haar gingen kijken. Ik had haar gekocht van een echte handelaar en achteraf had ik het vermoeden dat ze een sedatie had gekregen toen we kwamen kijken of dat ze lange tijd geen water had gehad.
Met de andere paarden bleek ze sociaal onhandig. Alsof ze de taal van paarden niet goed begreep. Ik was ondertussen al bij Emiel Voest begonnen met de instructeurs opleiding en volgde, mede vanwege Daisy en Fleur, ook de leergang probleempaarden. Daar heb ik met Emiel het gedrag van Fleur besproken en ontstond het vermoeden dat ze wellicht een flesveulen was geweest. Na wat speurwerk bleek ze ook al meer dan 6 huisjes te hebben gehad in haar 6 levensjaren. Ze was zelfs even manegepony geweest. Het werd al snel duidelijk dat deze lieve pony grote trauma’s had opgelopen in haar leven. Ook haar hebben we ruim 1,5 jaar alle tijd en ruimte gegeven, maar ze was niet geschikt als kinderpony.
Beiden waren nog jong en hadden wellicht nog meer tijd nodig. Ik heb ontzettend veel van paardengedrag en trauma’s geleerd van deze pony’s. Ze zijn allebei enorm opgeknapt bij ons, ik heb ze ‘gezien’ en ‘gehoord’ en voor beiden een huisje gevonden waar ze beter op hun plek waren dan bij ons.
De komst van de eerste pony’s aan huis betekende ook de start van ons Paddock Paradise. Alles wat ik de eerste jaren heb geleerd van het houden van paarden aan huis heeft geresulteerd in het product welzijnsadvies.
Tegelijk met Daisy en Fleur kwamen er ook twee shetlanders. Gratis gekregen, want leuk voor de tweeling, aldus een gulle buurman. “Ze zijn wel hoefbevangen geweest, maar dat is nu over,” zei hij nog. Ik dacht, prima, niks aan de hand dus. Ik wist toen nog niet veel van hoefbevangenheid want ik had altijd alleen mijn merrie gehad, een warmbloed van 1.65 die daar niet gevoelig voor was. Ik ben me gaan verdiepen in hoefbevangenheid en heb huisvesting en dieet daarop aangepast.
Er bleek iets meer aan de hand dan alleen hoefbevangenheid. Ze waren eigenlijk een beetje verwaarloosd. Ik haalde ze van het gras en gaf ze goed hooi en aanvullend een vitamine brokje en wat supplementen. Dit was het moment dat ik me meer ging verdiepen in voeding waaruit uiteindelijk het product voedingsadvies is voortgekomen. Ze gingen naar de tandarts en uiteraard kwam de hoefsmid regelmatig om hun hoefjes goed bij te houden. Ze bloeiden helemaal op en genoten van alle aandacht die ze ineens kregen.
Helaas raakte Roosje op 1 januari 2020 acuut hoefbevangen aan vier benen door de stress van Oud & Nieuw. Onder begeleiding van een hoefsmid die gespecialiseerd is in revalidatie van o.a. hoefbevangenheid hebben we twee maanden geprobeerd haar weer goed te krijgen, maar ze bleef zoveel pijn houden dat we haar uiteindelijk hebben moeten laten inslapen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik een paard moest laten inslapen. Ik heb daar veel van geleerd. Met name dat het belang van het dier echt voorop staat en niet mijn behoefte om haar beter te maken. Wij mensen hebben moeite met de dood, maar een dier ís gewoon, die denkt daar niet over na. Voor Vlekje hebben we een fantastisch huisje gevonden waar ze samen met drie andere paarden en haar baasje een coaching praktijk runt!