Ik ben Mandy Schenk – van Geuns en woon samen met mijn man en onze 4 dochters in Noordscheschut. We zijn in 2015 vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisd. Hier kwam mijn droom om mijn paarden aan huis te houden uit. Naast de paarden hebben we nog een hondje genaamd Finn en twee katten; Mowgly en Saartje.
Ik was denk ik een jaar of 10 toen ik ging paardrijden op de Martini Manege in Groningen. Als echt Penny meisje was ik vaak op de manege te vinden. Soms mocht ik meehelpen met de lessen Op deze manege reden namelijk ook mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking en dan moest er iemand naast de pony lopen. Toen ik 17 jaar was zag ik per toeval een paardje geboren worden en ik wist direct: dit is mijn paard! Dat was Melissa, inmiddels 30 jaar oud en nog steeds bij mij.
Als je meer wilt lezen over de paarden die we hebben en hadden en wat ik van ze heb geleerd, klik dan hier.
Voordat ik me professioneel ging toeleggen op paarden, heb ik een heel andere carrière gehad. Na de Middelbare Hotelschool en jaren werken in de horeca wilde ik graag iets doen waarbij ik meer kon bijdragen aan de maatschappij. Na een aantal beroepentesten kwam ik uit bij de politie en werd ik toegelaten tot de Politieacademie in Apeldoorn. Ik besloot om naast mijn werk bij de politie en mijn studie Rechten aan de Universiteit van Amsterdam ook deeltijd Forensisch Onderzoek te gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Middels een stage kon ik uiteindelijk de overstap maken van de uniformdienst naar de forensische opsporing waar ik jaren heb gewerkt als forensisch onderzoeker en later als forensisch adviseur voor de politieregio Midden-Nederland en deels voor het NFI.
Toen we naar Drenthe verhuisden kwamen onze paarden aan huis. Paarden aan huis houden is iets heel anders dan ze op een pensionstal stallen. Ik ben me gaan verdiepen in het zo natuurlijk mogelijk houden van paarden. Wat begon met stallen met een uitloop ontwikkelde zich tot een Paddock Paradise (dat overigens nog steeds in ontwikkeling is ;).
Uiteindelijk bleek mijn passie voor paarden groter dan het werk bij de politie en ik besloot dat ik “iets” met paarden wilde doen.
Ik begon bij Emiel en Chaja Voest op de Freestyle Academy met de instructeursopleiding. Van het een kwam het ander en er volgden nog vele opleidingen, cursussen en workshops. In eerste instantie ging mijn interesse uit naar lesgegeven aan kinderen met het Freestyle systeem en Centered Riding als basis. Toen leek het me mooi om dat te combineren met coaching met behulp van paarden, vooral gericht op hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen en dus volgde ik een aantal paarden coaching opleidingen. Als vanzelf ging mijn focus steeds meer richting welzijn en revalidatie en daarom volgde ik ook daarvoor verschillende opleidingen, onder andere aan de Freestyle Academy.
Ik volgde de connectiesensor cursus bij Healthcare Academy Den Hoek en later ook de Lecher antenne cursus. Vanuit de revalidatieopleiding die ik volgde bij de Freestyle Academy ging ik stagelopen bij Eric Laarakker. Vanuit de stage ging ik ook andere werkzaamheden doen voor Den Hoek. Ik assisteerde de afgelopen jaren bij de connectiesensor cursus en de Lecher antenne cursus. Ik heb 1,5 jaar voor Information Medicine, de geluidstherapie van Eric Laarakker, gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe platform en de nieuwe website. Nog steeds assisteer ik Eric bij de Freestyle Academy in Ruinerwold als hij daar praktijk houdt.
Al deze kennis en ervaring komen nu samen in mijn eigen praktijk; Phi Matters.
Mijn echte passie ligt bij het helpen van paarden en hun eigenaren om zo gezond en natuurlijk mogelijk paarden te houden. In feite ben ik nog steeds rechercheur; ik ga namelijk op zoek naar de oorzaak, de wortel van het probleem. Soms is de weg daarnaartoe makkelijk, maar meestal moet je laagje voor laagje afpellen en kom je stap voor stap steeds dichter bij de oorzaak van een probleem. Door mijn ervaring bij de politie heb ik geleerd om breed te kijken, niet bij één “spoor” te denken dat je het hebt gevonden, maar verder te zoeken. Om te waken voor tunnelvisie en te denken dat je al wel weet wat het probleem is omdat je toevallig een aantal symptomen ziet die daarbij passen.
Ik ben een verbeteraar in hart en nieren, ik heb oog voor details en ben daarnaast creatief. Bij iedere werkgever waar ik heb gewerkt heb ik altijd dingen verbeterd. Van menukaarten tot dienstroosters en van een Kwaliteitshandboek bij de politie tot het invoeren van het Landelijk Sporen Volgsysteem. Ik zie altijd mogelijkheden om iets uit te proberen of iets anders te doen en dat te evalueren om te zien of de verbetering standhoudt.
Dat is precies de reden dat ik werk vanuit een holistische visie. Om iets bij de wortel aan te pakken is vaak meer nodig dan alleen maar een behandeling of een supplement. Het is het allermooist om vanuit zoveel mogelijke kanten een probleem aan te pakken en echt op te lossen. Ik wil daarom ook niet alleen behandelen maar ook kennis delen en overdragen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je van mij altijd een verslag krijgt met mijn bevindingen en uitleg bij alle adviezen en supplementen die ik voorschrijf.
PS wil je weten waar de naam Phi Matters vandaan komt, klik dan hier.
Hieronder vind je een overzicht van de opleidingen, cursussen en workshops die ik heb gevolgd. De lijst zal door de jaren heen wel blijven groeien want ik blijf altijd leren!